Vitargo Professional - 1000g.
- Vitargo Professional to odżywka dla sportowców, którzy potrzebują „kopa” przed i podczas wysiłku.
- Zawiera unikalny, opatentowany węglowodan Vitargo®,
- Vitargo Professional zawiera dodatkowo aminokwasy BCAA (5,9g na 100g), sole mineralne (potas, wapń, sód i magnez) i kofeinę (218mg na 100g),
- Dba o równowagę płynów w naszym organizmie,
- za 80,41 zł szt. i zaoszczędź 3%
- za 78,76 zł szt. i zaoszczędź 5%
Vitargo - Vitargo Professional 1000g.
Vitargo Professional jest wykorzystywany głównie podczas wyczerpujących treningów i zawodów: dla biegaczy, rowerzystów, triathlonu, ultra maratonu, sportach walki, w grach zespołowych itd.
Vitargo Professional był używany po raz pierwszy podczas Igrzysk Olimpijskich i Tour de France.
Testowany był przez wszystkie grupy sportowców. Ostatnie badania wykazały, że bardzo skuteczną dawką dla organizmu jest proporcja aminokwasów BCAA 3-1-1. W innych proporcjach aminokwasów efekty nie były tak odczuwalne.
Węglowodan Vitargo® zwiększa wydolność i wytrzymałość podczas intensywnego wysiłku.
Badania naukowe wykazały, że BCAA (aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach) wraz z kofeiną (1*,2*) poprawiają wytrzymałość i koncentrację. Aminokwasy występują w stosunku 3:1:1 (leucyna, izoleucyna, walina).
Sód i potas regulują bilans płynów we krwi i tkance mięśniowej.
Wapń jest ważny dla systemu nerwowego i prawidłowej funkcji komórek mięśniowych, a także przeciwdziała odwapnieniu szkieletu (osteoporozie).
Niedobór magnezu osłabia przemianę materii, zwiększa odporność i ogranicza występowanie kurczów mięśni
Wysoka zawartość kofeiny (20,4mg/100ml napoju). Nie rekomendujemy dzieciom, kobietom karmiącym i w ciąży.
Napój dla sportowców Professional jest napojem ultra hipotonicznym, który szybko przechodzi przez żołądek i jelita nie powodując problemów żołądkowych i odwodnienia organizmu. Maksymalne wartości napoju ultra hipotonicznego Vitargo® to 270 mOsm/kg. Osmolalność płynów ustrojowych wynosi ca 295 mOsm/kg. Im wyższy wskaźnik osmolalności tym większe ryzyko wystąpienia problemów żołądkowych i odwodnienia, ponieważ organizm próbując wyrównać wartość osmolalności między płynami ustrojowymi, a napojem sportowym „ściąga” wodę z organizmu. Napoje izotoniczne, czyli tradycyjne napoje dla sportowców oparte na maltodekstrynie i cukrach prostych (jak np. fruktoza) mają wskaźnik osmolalności powyżej 300 mOsm/kg.
1*. Hogervorst E et al. Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2008 Oct;40(10):1841-1851.
2*. Anselme F et al. Caffeine increases maximal anaerobic power and blood lactate concentration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1992;65(2):188-191.
Vitargo® to unikalny, opatentowany węglowodan pozyskiwany ze skrobi, bez dodatku cukru. Vitargo zawiera węglowodany złożone o niskiej osmolalności, (osmolalność oznacza liczbę cząsteczek w roztworze – im większy rozmiar molekuł, tym niższa osmolalność). Wielkość masy cząsteczkowej węglowodanów, lub ich osmolalność nie wpływają na prędkość przepływu przez żołądek ani na wydolność organizmu. Inne węglowodany o większej masie cząsteczkowej jak woskowa, lub modyfkowana skrobia kukurydziana cechuje niska osmolalność, ale efekty po spożyciu są nieporównywalne do Vitargo. Vitargo stanowi przedmiot wielu (w porównaniu do innych węglowodanów) badań klinicznych przeprowadzanych w wielu uniwersyteckich ośrodkach badawczych na sportowcach obu płci.
Węglowodan | Masa cząsteczkowa | Osmolność |
Woskowa skrobia kukurydziana | >1000 000 | 5-15 |
Vitargo** | 500 000 - 700 000 | 11 |
Maltodekstryna | 1000 - 25 000 | 48 |
Dekstroza | 180 | 300 |
Woda z kranu** | 3 - 15 |
* 5% roztwór**wartość zależy od twardości wody
Skład Vitargo Professional
Wartość odżywcza | w 100g | w 70g | w 100ml |
Wartość energetyczna (kJ/kcal) | 1459/343 | 1021/240 | 136/32 |
Tłuszcze (g) | 0 | 0 | 0 |
-w tym nasycone (g) | 0 | 0 | 0 |
Węglowodany (g) | 84,3 | 59 | 7,9 |
-w tym skrobia (g) | 79,3 | 55,5 | 7,4 |
-w tym cukry proste (g) | 0 | 0 | 0 |
Białka (g) | 5,9 | 4,13 | 0,6 |
Sól NaCl (mg) | 900 | 630 | 84 |
Sód Na (mg) | 360 | 250 | 33 |
Wapń Ca (mg) | 140 (18%) | 98 | 13 |
Potas K (mg) | 105 | 74 | 10 |
Magnez (mg) | 55 (15%) | 39 | 5 |
Aminokwasy 3:1:1 (g) | 5,9 | 4,13 | 0,55 |
L-leucyna (g) | 3,66 | 2,56 | 0,34 |
L-Valina (g) | 1,12 | 0,78 | 0,1 |
L-Isoleucyna (g) | 1,12 | 0,78 | 0,1 |
Kofeina (mg) | 218 | 152,6 | 20,4 |
Składniki Vitargo Professional
Skrobia*, Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Chlorek sodu, Cytrynian wapnia, Chlorek potasu, Cytrynian magnezu, Aromat, Kofeina (2%), Barwnik (rybofawiny), Substancje słodzące (suklaroza i glikozydy stewiolowe)*Nr patentu EU0745096 dla Vitargo.
Zalecany sposób użycia:
Sposób przygotowania: Napełnić shaker wodą do 200ml, dodaj porcję (70g=6 łyżek), mocno wstrząsać przez minutę, dopełnić shaker wodą do 750ml. Gotowy napój należy spożyć w ciągu 8 godzin. Nie poddawać gotowaniu.
Jako napój sportowy podczas treningu/zawodów, zaleca się maksymalnie do trzech porcji VITARGO Professional ze względu na wysoką zawartość kofeiny(20,4mgkofeiny/100 ml napoju). Jeżeli trening/zawody trwają dłużej jak 2-3 godziny rekomendujemy również Vitargo Electrolyte, szczególnie w pierwszej fazie wysiłku.