Porównanie najlepszych odżywek białkowych na rynku
JAKIE JEST NAJLEPSZE BIAŁKO ?
- rodzaje białek
- kryteria oceny białek
- jakie białko jest najlepsze
- jakie białko wybrać dla siebie
ODŻYWKI BIAŁKOWE - RODZAJE
Suplementy proteinowe występujące na rynku to odżywki pochodzenia mlecznego, jajeczne, roślinne i mięsne. Każdy z tych rodzajów białka ma inna budowę, oraz inną charakterystykę przyswajalności. Niektóre odżywki proteinowe mogą zawierać miksy w/w rodzajów białek.
CO DECYDUJE O JAKOŚCI BIAŁKA ?
Czynnikiem, który najczęściej określa jakość odżywki wysokobiałkowej jest jej łatwość i szybkość przyswajania. Efektywność odżywek oceniana jest na podstawie badań laboratoryjnych, podczas których mierzony jest czas pojawienia się aminokwasów (elementów składowych białka) we krwi od momentu spożycia danego rodzaju białka. Im krótszy czas, tym wyżej oceniana jest taka odżywka. Odżywka wysokobiałkowa pod również oceniana na podstawie odpowiedniego profilu aminokwasowego. Profil ten pokazuje stężenia i proporcje poszczególnych aminokwasów, a odpowiednio wysoka ich zawartość świadczy pozytywnie o jakości preparatu. Warto zwrócić uwagę na stężenie procentowe białka w danej odżywce, gdyż producenci stosują rózne standardy. Ogólnie za odżywkę wysokobiałkową uznaje się suplement zawierający już powyżej 70% białka, ale oczywiście im go więcej tym lepiej.
NAJLEPSZE BIAŁKO
W czołówce rankingów przyswajalności plasuje się białko serwatkowe, ale nie chodzi tu o jego surowa formę spożywczą, tylko o przetworzone frakcje o nazwie
Zarówno izolat jak i hydrolizat serwatki przyswajają się najlepiej, najszybciej, mają najlepszą wartościowość aminokwasową i zachowują bardzo naturalną budowę strukturalną ze wszystkich białek.
- Koncentrat serwatki (WPC) to trzecia frakcja białek serwatkowych, charakteryzująca się nieco słabszymi parametrami jakości niż WPI i WPH. Szybkość przyswajania jej jest na średnim poziomie. Podobnie profil aminokwasowy - może być zanieczyszczony niewielkimi ilościami laktozy i tłuszczu.
ODŻYWKI WYSOKOBIAŁKOWE ZAWIERAJĄCE INNE BIAŁKA NIŻ SERWATKOWE
Białko z całych jajek, w formie izolowanej lub hydrolizowanej, jest podobnie przyswajalne jak koncentrat serwatki (WPC) czyli na średnim poziomie, ale co wyjątkowe charakteryzuje się profilem aminokwasowym bardzo zbliżonym do białek występujących w ludzkim organizmie. To korzystna cecha określająca wartość i przydatność tej substancji we wspomaganiu żywienia. Białko pozyskane z samych białek jaj ma gorszą jakość i przyswaja się wolniej. Do znacznie wolniej przyswajalnych białek należy kazeina, której aminogram jest jeszcze w miarę niezły, ale jej formuła proteinowa jest ciężkostrawna.
W następnej kolejnosci są białka roślinne, chociaż taki np. izolat białka sojowego jest przyswajalny nie gorzej niż kazeina, ale jego profil aminokwasowy nie jest najlepszy. Zawartość wartościowych aminokwasów jest spora, ale innych, równie potrzenbych zbyt niska lub nawet ich brak. To komplikuje odpowiednie wykorzystanie przez organizm protein jako wysokojakościowego budulca.
Odżywki zawierające białka pochodzenia zwierzęcego zaliczyć można do grupy wolnoprzyswajalnych protein, choć ich wchłanialność również zależy od tego w jakich frakcjach występują. Najlepsze są hydrolizaty lub izolaty białka mięsa wołowego. Proteiny z mięsa wołowego mają bardzo bogaty i charakterystyczny profil aminokwasowy.
OPTYMALNY WYBÓR ODŻYWKI BIAŁKOWEJ
Odpowiednie dopasowanie wartościowego białka dla swojego organizmu nie powinno opierać się jedynie na jego łatwej przyswajalności (w czym akurat przoduje WPI i WPH). Na decyzję, z którego białka skorzystać maja wpływ takie czynniki jak:
- rodzaj stosowanej diety
- cel treningu
- indywidualny rodzaj przemiany materii, oraz genetyczny typ budowy ciała
- tryb życia
- stosowane dodatkowe suplementy
- wiek
- staż treningowy
Na pytanie, jak dokonać prawidłowego wyboru odżywki białkowej odpowiada artykuł pt. ,,Jakie białko wybrać‘‘