Masło orzechowe - właściwości i zastosowanie.

Masło orzechowe - właściwości i zastosowanie.

     Masło orzechowe zadomowiło się już w naszej diecie na dobre. Warto jednak wiedzieć jakie korzyści niesie za sobą stosowanie go w różnych rodzajach diet oraz z czego wynika jego fenomen...

     Masło orzechowe jest wysokokalorycznym produktem spożywczym, stosowanym najczęściej jako dodatek do posiłków, poprawiający ich smak, jakość i wartościowość. Może być zalecany, jako uzupełnienie diety dla osób chcących przybrać na wadze, jak i odchudzających się. Wszystko zależy od sposobu korzystania.

 

Czego dowiesz się w poniższym artykule:

- Z czego zrobione jest masło orzechowe.

- Masło orzechowe, a dieta redukcyjna

- Masło orzechowe, a budowanie masy

- Jakie masło wybrać najlepiej

 

Z czego zrobione jest masło orzechowe?

     Można powiedzieć że masło orzechowe, to po prostu zmielone orzechy na płynną masę. Produkt wysokokaloryczny (w 100g ok. 600kcal), składający się głównie z tłuszczów (ok.50%), białka (ok. 25%), węglowodanów (ok. 20%) w tym błonnika (ok. 5%) oraz nie wielkich ilości witamin i minerałów. Istotną rzeczą jest spora zawartość tzw. zdrowych, korzystnych dla organizmu, nienasyconych tłuszczów. To one charakteryzują ten posiłek jako wysoko wartościowy, mający pozytywny wpływ na nasz organizm.

Sprawdź również: najpopularniejsze masła orzechowe.

 

Masło orzechowe, a dieta redukcyjna.

     W odchudzaniu, jako forma zastępcza posiłku w stosownie zbilansowanej diecie, masło orzechowe świetnie się sprawdza. Oprócz odpowiednich wartości odżywczych i walorów smakowych, dzięki bardzo sycącemu efektowi, eliminuje uczucie głodu, towarzyszące często dietom redukcyjnym, oraz dostarcza długiej energii. To bardzo istotna cecha. Należy pamiętać też, że nasz organizm dużo łatwiej odłoży tkankę tłuszczową ze spożywanych węglowodanów, niż z tłuszczów, co sprzyja redukcji wagi ciała. Ma to związek z tym, że tłuszcze są inaczej metabolizowane w organizmie, nie pobudzając wydzielania insuliny, tak jak ma to miejsce w przypadku węglowodanów. A to właśnie ten hormon w ogólnym pojęciu odpowiedzialny jest za procesy m in. związane z odkładaniem się tłuszczu. Oczywiście przy odchudzaniu, nie można sobie dowolnie spożywać tego masła, kiedy i ile się chce. Wszystko musi być prawidłowo ułożone i wyliczone pod daną osobę. Warto tu wspomnieć o tym, że tzw. diety tłuszczowe (ketogeniczne) w znacznym stopniu oparte są na jedzeniu masła orzechowego, jako posiłku.

 

Sprawdź: Tasty Nut Smooth, Tasty Nut Crunchy

 

Masło orzechowe, a budowanie masy.

    W przypadkach, które mają na celu zwiększanie masy ciała i budowanie masy mięśniowej, masło orzechowe spożywa się nie jako formę zastępującą posiłek, ale jako rodzaj dodatkowego posiłku, lub częściej tzw. uzupełniacza (dopychacza) posiłkowego, celem zwiększenia jego kaloryczności, jak również spowolnienia przyswajalności niektórych substancji - głównie białek. Ludzie bardzo szczupli, o szybkiej przemianie materii, mają tendencję do bardzo łatwego ,,przepalania'' spożywanych protein, co skutkuje ich gorszym wykorzystaniem jako budulca w tkance mięśniowej. Nie wielka ilość odpowiednich tłuszczów w pokarmie, albo odżywce, poprawia tą sytuację. To stwarza warunki sprzyjające przyrostom masy mięśniowej. W odróżnieniu od diety redukcyjnej, dawkowanie tłuszczy przy ,,łapaniu kilogramów” jest mniej restrykcyjne przez co łatwiejsze.

 

Jakie masło wybrać najlepiej?

    Masło orzechowe może być zrobione z orzechów arachidowych, nerkowca, pistacjowych, laskowych, włoskich oraz migdałów. Proporcje składnikowe są bardzo podobne, natomiast różnice występują w zawartościach kwasów tłuszczowych. Bardzo ważną rzeczą jest to, by wybierać masła orzechowe bez żadnych dodatków, czy wypełniaczy, takich jak olej palmowy, sól, cukier, zagęszczacze. Ma to być produkt w 100% z orzechów. Dobrze też, by miał możliwie świeżą datę produkcji. Grupą ludzi, która niestety, nie może skorzystać z dobroczynnych właściwości masła orzechowego, są uczuleniowcy i alergicy na ten produkt. Pozostałym pozostaje życzyć smacznego.

 

Te produkty mogą Cię zainteresować...

4 produkt(ów)

Related Posts
  1. Czekoladowe ciasto z cukinii. Czekoladowe ciasto z cukinii.      Wyjątkowe i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z cukinii. Doskonale smakuje a przy tym jest zdrowe. Stanowi doskonałą alternatywę dla słodyczy i zawiera tak uwielbiane przez wszystkich masło orzechowe:) 
  2. Ciasto z masła orzechowego. Ciasto z masła orzechowego.      Przepyszna, kremowa pasta orzechowa wsparta pastą kokosową, gorzką czekoladą oraz mixem bakalii to recepta na wyśmienite ciasto, które nie tylko zaspokoi Twój apetyt na słodkie ale również da niewiarygodne wręcz uczucie sytości.